Zinok

Zinc (Zn)

Spoznajte Zinok

Zinok je esenciálny mikroelement, ktorého nedostatkom trpí približne 30% celosvetovej populácie. Extracelulárny a intracelulárny zinok v bunkách cicavcov hrá kľúčovú úlohu vo fyziologických a patologických procesoch vrátane rastu, hormonálnej rovnováhy, imunity a metabolizmu živín.

Je tiež potrebný pre správne fungovanie viac ako 100 enzýmov ľudského tela. Nedostatok zinku u cicavcov vedie k zníženiu počtu T buniek, oxidačnému stresu, črevnej dysfunkcii a zápalovým procesom v bunkách.

Prejavy nedostatku Zinku

Dôvodov nedostatku zinku je hneď niekoľko. Zinok sa vstrebáva v tenkom čreve, ktoré má 3 hlavné časti. Každá časť tenkého čreva má rôznu schopnosť vstrebateľnosti. Kým sa však prípravok s obsahom zinku dostane do tenkého čreva, musí prekonať hornú časť tráviaceho traktu vrátane žalúdka, ktorý má kyslé prostredie.

Samotné kyslé prostredie je problematické pre stabilitu bežných tabliet, preto sa následná vstrebateľnosť v tenkom čreve znižuje. Čím kyslejšie prostredie v žalúdku, tým problematickejšie vstrebávanie zinku v tele. Udáva sa, že približne 20-30% populácie trpí ochorením GERD (gastroezofageálny reflux), ktorého hlavným problémom je práve nadmerne kyslé prostredie žalúdku.

Zn

Priaznivé účinky TriZin® SR

Efektívne vstrebávanie

Postupné uvoľňovanie
(SLOW RELEASE)

3 účinné molekuly

Vstrebávanie Zinku

Tento problém rieši lieková forma s postupným uvoľnovaním, ktorá je rezistentná voči kyslému prostrediu žalúdka. Práve takéto tablety obsahuje produkt TriZin® SR. Ďalším faktorom biodostupnosti zinku je potrava. Látky ako fytíny, polyfenoly či oxaláty inhibujú vstrebateľnosť zinku. V potrave nachádzame taktiež kompetítorov, ktorý o vstrebanie do tela so zinkom súperia – ide napríklad o vápnik, meď a podobne. Vplyv na vstrebávanie má taktiež malabsorpcia a mikrobióm čreva. Vďaka pokroku vo výskume je dnes jasné, že efektívnejšie vstrebávanie predstavuje

organicky viazaný zinok, oproti tomu anorganicky viazanému. To znamená, že soli organických kyselín s molekulou zinku (citráty, glukonáty, laktáty,…) sú superiórne voči anorganickým molekulám (oxid zinočnatý, síran zinočnatý…). Špičku medzi organickými molekulami zinku predstavujú cheláty (bisglycinát zinočnatý), ktoré vďaka svojmu molekulárnemu charakteru, majú menšiu interakciu s inhibítormi, menej (gastrointestinálnych) nežiadúcich účinkov a mnoho ďalších výhod.

trizin
layer-88-copy-2@3x
trizin
minus
minus
minus

Čo negatívne ovplyvňuje vstrebávanie Zinku?

  • Keď fajčíme
  • Keď máme v strave priveľa fytátov
    (tepelne neupravené ovsené vločky, obilniny, strukoviny…)
  • Keď sme na nízkoproteínovej diéte (vegan)
  • Keď trpíme syndrómom dráždivého čreva
  • Keď máme vysoký krvný cukor
  • Keď máme kyslejšie prostredie v žalúdku (reflux, chronické pálenie záhy)
trizin piedestal

VÝŽIVOVÝ DOPLNOK

Spoznajte TriZin® SR s obsahom troch organických molekúl zinku

60 tabliet s postupným uvoľňovaním